Brandweer Berkel-Enschot
N I E U W S

Ontruimingsoefening bij 't Ruiven!


Goede samenwerking maakt de school nog veiliger

Op woensdagavond 10 september werd een succesvolle ontruimingsoefening gehouden in samenwerking met de vrijwillige brandweer van Berkel-Enschot. De 9 bedrijfshulpverleners / EHBO’ers van de school hebben samen met een tiental leerlingen van klas B1a een brandalarmering geënsceneerd: In de machinekamer van het mens & natuurplein was onder het toeziend oog van de docent een brand uitgebroken.

In korte tijd stond het lokaal vol rook en er waren enkele slachtoffers met ernstige ademhalingsproblemen. Een in de buurt aanwezige BHV’ers heeft toen met de handbrandmelder de slow-whoopinstallatie in werking gezet en het hoofd BHV gewaarschuwd. Die alarmeerde de brandweerpost van Berkel-Enschot.

Na 5 minuten was de brandweer ter plaatse en nam (in overleg met het hoofd BHV) het commando over. Brandslangen werden uitgerold en aangesloten, met behulp van persluchtmaskers en een infraroodcamera konden enkele brandweerlieden de met rook gevulde lokalen, de slachtoffers in veiligheid brengen en aan het bluswerk beginnen.
Intussen hebben de BHV’ers het hele schoolgebouw ontruimd. Alle ruimten werden doorzocht op achtergebleven personen. Een leerling durfde niet meer van het toilet af te komen en een andere had zich verstopt achter een automaat in de aula. Een van de brandweerlieden heeft met succes een slachtoffer met de AED gereanimeerd.

De hele oefening was na 45 minuten afgelopen. Voor de meeste mensen van de vrijwillige brandweer was het de eerste keer dat ze in ons schoolgebouw kwamen. Na de oefening hebben ze als groep het gebouw nog verder verkend om beter in staat te zijn snel en effectief op te treden als het ooit echt nodig mocht zijn. Afgesproken is dat we een soortgelijke samenwerkingsoefening nog eens vaker zullen houden.

Aan alle medewerkers en de leerlingen van B1a dank voor de inzet in de vrije avonduren, ook namens de brandweerlieden.

De locatieleiding

Bron: Nieuwsbrief Ouders 2College RUIVEN nr. 2 2008-2009. 12 sept. 2008